پاسخ به چند سوال درباره استخاره یا همان فال قرآن

ساخت وبلاگ

امروز قصد به پاسخ دادن چند سوال اساسی درباره فال قرآن یا همان استخاره را داریم

استخاره براي ازدواج لازم است ؟
الف: استخاره به قرآن در چه مواقعي بايد صورت گيرد؟ ب: آيا حتما بايد به جواب استخاره عمل کرد؟ ج: امروزه در برخي از سايتها استخاره به صورت اينترنتي انجام مي گيرد، آيا اين گونه استخاره ها درست است؟ د: آيا براي ازدواج مي توان استخاره کرد؟

پاسخ به سوالات شما درباره استخاره را در چند بند تقديم مي کنيم.
1- هر چند رعایت ساعت مناسب برای استخاره خوب و به جا است ولی امری الزامی نیست و در هر زمانی که نیاز به استخاره است می توان این کار را انجام داد .
2- از نظر شرعي عمل به استخاره واجب نيست و شرعا موظف نيستيم بر اساس آن عمل نماييم . ولي در عين حال وقتي انسان با خداوند مشورت مي کند و خير و صلاح خود را از خدا درخواست مي کند آن هم در مورد کار و برنامه اي که با فکر و ومشورت نتوانسته به نتيجه برسد و مصلحت خود رادر مورد اين کار بيابد و تشخيص دهد بهتر است به آن متعهد و ملتزم باشد و اگر جز اين باشد واقعا با خداوند مشورت نکرده و صلاح و خير خود را از او نخواسته است . در برخي موارد که نتيجه استخاره اي مشخص مي شود ممکن است موضوع آن فورا و يا با کمي فاصله تغيير کند در اين گونه موارد مي توان دوباره استخاره کرد.
3- در صورتي که مي دانيد سايت هاي استخاره مربوط به عالمي است که در آشنايي به قرآن کريم و استخاره شهرت دارد, مانعي ندارد و در غير اين صورت به خصوص هنگامي که جنبه انتفاعي داشته باشد, مورد تاييد و اطمينان نيست.
4- در امر ازدواج برخي از مردم در همان آغاز راه و خواستگاري استخاره مي کنند, اين روش درست نيست. استخاره براى رفع تحيّر و سرگردانى است و براى امر خيرى چون ازدواج استخاره شرط نيست بلكه تحقيق، توافق و هم‏كفو بودن لازم است ، (استفتا از دفتر مقام معظم رهبرى). بلى، پس از تحقيق اگر باز هم به نتيجه نرسيديد و تحير باقى بود، استخاره مانعى ندارد.
توضيح بيشتر:
استخاره براى رفع تحيّر و سرگردانى است و براى امر خيرى چون ازدواج استخاره شرط نيست بلكه تحقيق، توافق و هم‏كفو بودن لازم است ، (استفتا از دفتر مقام معظم رهبرى). بلى، پس از تحقيق اگر باز هم به نتيجه نرسيديد و تحير باقى بود، استخاره مانعى ندارد.
مراحل تصميم گيري و انتخاب:
انسان موجودي داراي عقل و اختيار است و براي تصميم گيري خود بهتر است به صورت يك اصل از آگاهي خود و اطرافيان خود با مشورت استفاده كند و براي انتخاب هايش تحقيق و مشورت و تعقل را اصل قرار دهد. قرآن كريم هم مي گويد: وشاورهم في الامر فاذا عزمت فتوكل علي الله. مشورت كنيد و سپس با توكل به خداوند دست به انتخاب و تصميم گيري بزنيد، ولي گاهي از مواقع با تمام دقتي كه انسان به خرج مي دهد و مشورت و تحقيق مي كند، باز دچار حيرت مي شود و نمي تواند تصميم بگيرد, در اين موارد استخاره و طلب خير از خداوند بسيار راهگشا است و براي تصميم گيري به انسان كمك فراوان مي كند كه مورد تاييد روايات اسلامي نيز هست. در صورتي كه منظور شما از مشورت با خداوند، تفال و پي بردن به عاقبت كارها توسط قرآن است، اين كار در روايات نهي شده است.
براى روشن شدن مسئله توجه شما را به نكاتى جلب مى‏نمائيم.
ما در انجام كارهاى خود بويژه كارهايى كه از اهميت ويژه‏اى برخوردارند مانند ازدواج بهترين راه استفاده از نيروى عقل و انديشه است كه خداوند در ما بوديعه گذارده بايد استفاده كنيم براى اينكه در بكارگيرى نيروى عقل و انديشه دچار لغزش نشويم بايد با موازين شرعى و معيارهاى دينى آشنا باشيم و در صورت آشنا نبودن مسئله را با كارشناسان دينى در ميان بگذاريم و نظر شارع را از آنها پيرامون مسئله‏اى كه با آن درگير هستيم سؤال كنيم علاوه بر به كارگيرى نيروى عقل و انديشه و در نظر گرفتن معيارها و ارزش‏هاى دينى بايد در اطراف آن موضوع قدرى مطالعه نيز داشته باشيم مثلاً در امر ازدواج كه از تصميم گيري هاي مهم زندگي است، مطالعه‏ى بعضى از كتابهايى كه در مورد انتخاب همسر و معيارهاى صحيح ازدواج رهنمودهايى را جمع‏آورى كرده‏اند.
بعد از طى مراحلي كه بيان شد نوبت مى‏رسد به استفاده كردن از عقل و انديشه و تجارب و اطلاعات افراد مجرب و كارشناس بعبارت ديگر بايد با افراد كارشناس مشورت كنيم. اگر ما در انجام كارهاى خود مراحلي كه بيان شد طى كنيم معمولاً در بيشتر مسائل به يك نتيجه‏ى اطمينان‏آور مى‏رسيم و مى‏توانيم با توكل به خداوند و استمداد از او كار خود را شروع كنيم و نيازى به استخاره كردن و تفأل زدن نيست زيرا ما هم از عقل و هم از معيارهاى دينى و هم از نظر كارشناسى افراد مطلع و مجرّب استفاده كرده‏ايم و همه‏ى آنها اتفاق نظر داشته‏اند كه انجام اين كار به صلاح شما هست پس انجام بده يا به صلاح شما نيست پس انجام نده. گاهى اوقات ممكن است ما عليرغم اينكه همه‏ ى راههاى ممكن را رفته ‏ايم باز هم دچار شک و شبهه هستيم استخاره یا همان فال قرآن و اطمينان لازم را براى انجام آن كار يا ترك آن بدست نياورده‏ايم در اينجا استخاره مى‏كنيم يعنى از خداوند طلب خير مى‏كنيم در واقع نقش استخاره در اينجا اينست كه از نظر روانى يك حالتى را در ما ايجاد مى‏كند كه كار را با يك جديت و اطمينان بيشترى انجام مى‏دهيم يا اينكه اگر انجام آن به صلاح ما نيست با اطمينان بيشتر آنرا رد مى‏كنيم و ديگر دچار وسوسه‏هاى فكرى كه‏اى كاش اين كار را انجام نداده بودم يا انجام داده بودم نمى‏شويم. زيرا همه‏ى راه هايى كه ممكن است رفته‏ايم و همه‏ى آنها اتفاق نظر بر اين دارند كه مثلاً فلان كار را انجام بده.
اکنون اگر ما آن كار را انجام داديم و احتمالاً با مشكلاتى مواجه شديم ديگر خودمان را سرزنش نمى‏كنيم كه چرا من اين كار را انجام دادم اى كاش انجام نداده بودم و بالعكس بنابراين: «اولاً در همه‏ى كارها نيازى به استخاره نيست ثانيا استخاره حكم نيست بلكه يك راهى است راى اينكه اطمينان ما را به انجام كارى بيشترى مى‏كند يا اطمينان ما را به ترك كارى افزايش مى‏دهد البته به شرط اينكه ما اعتقاد به استخاره داشته باشيم. اگر اعتقاد به استخاره نداريم لزومى هم ندارد در كار خود استخاره كنيم بلكه همان راهى كه به آن اشاره شد يعنى استفاده از عقل و شرع و نظر مشورتى كارشناسان و توكل به خداوند متعال، سپس به صورت جدى اقدام كردن.
تصميم گيري با استخاره:
استخاره به معناى طلب خير از خداوند متعال در روايات ما بسيار سفارش شده است، و ائمه اطهار سلام الله عليهم شيعيان را ترغيب بسيارى فرموده‏اند كه كارهاى خود را بر اساس استخاره انجام دهند. ما در اينجا تنها دو روايت را نقل مى‏كنيم:
جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عليه السلام عَنْ أَبِيهِ «عليه السلام» قَالَ: كُنَّا نَتَعَلَّمُ الِاسْتِخَارة كَمَا نَتَعَلَّمُ السُّورَه مِنَ الْقُرْآنِ(1)
امام صادق از پدرش امام باقر «عليهما السلام» نقل مى‏كنند كه فرمودند: ما استخاره را آموزش مى‏دهيم همانگونه كه سوره قرآن را آموزش مى‏دهيم.
روايت دوم تصريح دارد كه پس از طلب خير از خداوند متعال، هر اتفاقى كه براى استخاره كننده بيافتد، مى‏بايست از آن راضى باشد.
أَبِي عَبْدِ اللَّهِ «عليه السلام» قَالَ: كُنَّا نَتَعَلَّمُ الِاسْتِخَارَةَ كَمَا نَتَعَلَّمُ السُّورَةَ مِنَ الْقُرْآنِ ثُمَّ قَالَ مَا أُبَالِي إِذَا اسْتَخَرْتُ اللَّهَ عَلَى أَيِّ جَنْبِي وَقَعْتُ(2)
امام صادق «عليه السلام» مى‏فرمايند: ما استخاره را آموزش مى‏دهيم همانگونه كه سوره قرآن را آموزش مى‏دهيم. سپس فرمودند: آنگاه كه استخاره كردم، باكى ندارم كه چه بر من واقع مى‏شود.
دليل اين امر را بايست در اين نكته جستجو كرد كه استخاره كننده خود را به خدا سپرده است و خداوند متعال نيز به خير او آگاه‏تر است، بنابراين در صورت عمل بر اساس استخاره، هر اتفاقى كه بيافتد، بايست ايمان داشته باشد كه خير او در آن بوده است.
بنابراين رعايت نكات زير ضروررى است:
1 - استخاره یا همان فال قرآن هيچگاه جاى انديشه و مشورت را نمى‏گيرد. بلكه استخاره پس از انديشه و مشورت است. يعنى ما هر كارى را كه مى‏خواهيم انجام بدهيم، ابتداء بايد پيرامون آن انديشه كنيم و سود و زيان آن را بسنجيم و در مرحله دوم با كسانى كه در آن موضوع صاحب‏نظر هستند، مشورت كنيم و آنگاه يكى از دعاهايى كه در استخاره وارد شده است، تلاوت كنيم و اگر تحير ما برطرف نشد، با قرآن استخاره كنيم.
2 - در مقابل اينكه خواندن دعاى استخاره براى هر كارى توصيه شده است، زيرا خير ما به دستان خداوند متعال است و ما در هر كارى بايد از خداوند خير خود را بخواهيم. استخاره با قرآن نبايد به صورت عادت و روش دائمى دربيايد و جايگزين انديشه و مشورت و تحقيق شود.
3 - چنانكه در انجام واجبات و ترك محرمات، استخاره نبايد كرد، در كارهايى كه عقل آنها را تأييد مى‏كند و همه شواهد و قرائن به خوبى آن گواهى مى‏دهند، نيز نبايد استخاره با قرآن كرد. بله خواندن دعاهاى استخاره در اين موارد نيز مناسب است و توصيه شده است. زيرا در دعا، ما خود و كار خود را به خداوند متعال مى‏سپاريم و خير خود را از خداوند متعال درخواست مى‏كنيم.
4 - بايد توجه داشت كه استخاره یا همان فال قرآن به معناى طلب خير از خداوند متعال است، اما تفأل به معناى فهم عاقبت كارهاست. به اين دليل در روايتى از تفأل زدن به قرآن نهى شده است:
عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ «عليه السلام» قَالَ: لَا تَتَفَأَّلْ بِالْقُرْآنِ(3) امام صادق «عليه السلام» مى‏فرمايند: به قرآن تفأل نزنيد.
دليل اين امر در اين نكته نهفته است كه فهم عاقبت امور و استنباط آن تنها بر اهلش ميسر است و هر كسى نمى‏تواند از قرآن به چنين استنباطى برسد. زيرا اگرچه استنباط عاقبت از آيات قرآن براى كسى كه اهلش باشد امكان دارد، اما همه كس را بدان راه نيست. پس اكثريت مردم در همان حد استخاره با قرآن بايد توقف كنند و اهل معرفت مى‏توانند به عواقب امور نيز پى‏ببرند. بنابراين ما حق نداريم در استخاره با قرآن به دنبال فهم عاقبت امور و كارها باشيم و تنها بايد خير خود را از خداوند متعال درخواست كنيم.
5-در استخاره از قرآن بايد از بزرگان و عالمان ديني آشنا با قرآن كمك گرفت و آنچه از مستحبات و آداب استخاره گفته شد، وظيفه همان عالمي است كه استخاره مي كند و كسي كه برايش استخاره مي شود، تنها بايد نيت داشته باشد كه اگر مثلا خوب آمد آن کار را حتما به اتمام خواهم رساند.استخاره را در یک جمله میتوان طلب خیر از خداوند کردن دانست.

استخاره و فال قرآن...
ما را در سایت استخاره و فال قرآن دنبال می کنید

برچسب : استخاره,فال قرآن,استخاره اصلی,استخاره آنلاین, نویسنده : استخاره estekhare2014 بازدید : 285 تاريخ : شنبه 25 بهمن 1393 ساعت: 14:54